بیت کوین یک ارز دیجیتال نادر است که منبع آن دارای سقف بیست و یک میلیون توکن میباشد. در زمان نگارش این مقاله حدود 18.5 میلیون عدد از آن تولید شده است. به گفته تحلیلگران، آخرین بیت کوین در سال 2140 استخراج خواهد شد و بعد از آن وجود نخواهد داشت.
در برخی مواقع میتوان این ارز دیجیتال را با برخی از کالاها مقایسه کرد، زیرا این کالاها نیز نادر هستند، حداقل درتئوری. در واقع هر سال میادین نفتی جدید کشف میشود. همچنین، کارشناسان به طور مرتب منابع جدیدی از طلا و نقره را برای استخراج کشف میکنند. این یافتهها محاسبه واقعی آن را برای اینکه این منابع تا چه حد کمیاب هستند دشوار میکند ولی بیت کوین هیچکدام از این مشکلات را ندارد چرا که میزان آن مشخص است.
بیت کوین چگونه استخراج میشود؟
استخراج بیت کوین چیست و به چه معناست؟ ماینینگ به طور خاص به زنجیره بلوک این رمز ارز مرتبط است. یعنی یک زنجیره بلوکی جدید؛ بنابراین بیت کوین بیشتری را میتوان با استخراج آن ایجاد کرد. با این حال، بحث حفر چاله در زمین و شایعهسازی از طریق بیت کوین نیست بلکه بحث استخراج دادههای دیجیتالی است. این کار به یک ابررایانه قدرتمند نیاز دارد که بتواند محاسبات بسیار چالشبرانگیز را در سریعترین زمان ممکن انجام دهد.
در یک شبکه بیت کوین، چنین ماینرهایی (کامپیوترهایی) گره یا شبکه نامیده میشوند و وظیفه آنها در آن شبکه اعتبارسنجی رویدادهای زنجیره بلوک از طریق محاسبات است. به عنوان مثال، تراکنشها شامل ارسال بیت کوین از یک کاربر به کاربر دیگر است. انتقال بدون تایید گره امکانپذیر نیست، به همین دلیل است که زنجیره بلوک یک سیستم قوی و امن است. ماینرها، یعنی گرهها، زنجیره بلوک را یکپارچه، کامل و بدون تغییر نگه میدارند.
استخراج این رمز ارز یکی از دلایل محبوبیت زیاد آن است چراکه بیت کوین بیشتری را میتوان همیشه استخراج کرد اما فقط تا زمانی که تمام 21 میلیون بیت کوین در گردش باشد. پس از آن دیگر بیت کوینی نمیآید و وجود ندارد. در حال حاضر بیش از 18.6 میلیون از این رمز ارز یا حدود 90 درصد از کل ظرفیت استخراج شده است. همانطور که میدانیم انحصارطلبی در هر حوزهای قیمت را افزایش میدهد؛ بیت کوین نیز از این قاعده کلی متثنی نیست.
ماینینگ ارزهای دیجیتال
اکثر ارزهای رمزنگاری شده توسط «ماینینگ» تولید میشوند. این به معنای فرآیندی است که در آن رایانههایی که برای مثال از یک شبکه بیت کوین پشتیبان تهیه میکنند، سعی میکنند یک معمای ریاضی خاص را بشکنند. به لطف استخراج، انتقال دادهها از طریق شبکه بیت کوین برای مهاجم آنقدر گران است که مهاجم نمیتواند به سیستم نفوذ کند. هرچه ارز بیشتری در گردش باشد، قدرت رایانه بیشتری برای ایجاد بیت کوینهای جدید مورد نیاز است. بر اساس این مطالعه، استخراج ارزهای دیجیتال به قدری گران است که استخراج طلا برای یک دلار ارزانتر از استخراج یک ارز دیجیتال جدید برای یک دلار است. طبق این مطالعه، برای یک دلار، استخراج بیت کوین 7 مگاژول انرژی مصرف میکند در حالیکه استخراج طلا برای یک دلار تنها 5 مگاژول انرژی مصرف میکند.
استخراج بیت کوین بر اساس توسعه زنجیره بلوکی زیربنای ارز دیجیتال است. برای رشد و توسعه زنجیره بلوک، بلوکهای بیشتری باید برای آن استخراج شود. ماینینگ بر روی کامپیوترهای بسیار کارآمد انجام میشود و در عمل ماینینگ به معنای انجام محاسبات بسیار چالش برانگیز است؛ بنابراین، رایانهها در انجام این محاسبات به نوعی با یکدیگر درگیر هستند و هر محاسبه انجام شده، بلوک جدیدی را در زنجیره بلوک نشان میدهد. پس بیت کوین چگونه با این روند ارتباط دارد؟ به طوریکه هرگاه یک ماینر، یعنی یک کامپیوتر، محاسبهای دریافت کند و در نتیجه بلوک جدیدی ایجاد کند، به عنوان پاداش کار خود، بیت کوین به دست میآورد. با توجه به ارزشی که امروزه یک بیت کوین دارد، متوجه میشوید که فرآیند استخراج واقعا چقدر کند و چالش برانگیز است.
بیت کوین در السالوادور
در کنار تمام عواملی که دست به دست هم داده بودند تا بازار ارزهای دیجیتال را از رونق بیاندازند، عواملی نیز وجود داشت که باعث بهبود بازار و یا جلوگیری از افت بیشتر بازار میشد. این مجموعه علل سبب میشد رقابت جدی بین عوامل بازدارند و عوامل شتابدهنده ایجاد شود.
السالوادور یکی از اهرمهای قدرت بازار ارزهای دیجیتال بود که با جهتگیریهای متعدد دولت، میتوانست پالسهای مثبتی به بازار بدهد. این کشور که قبلتر از این، بیت کوین را به عنوان پول رایج خود معرفی کرده و در راه تثبیت بازار ارزهای دیجیتال گام محکمی برداشته بود، به گفته رییسجمهورش به دنبال راهاندازی شهر بیت کوین بود تا بتواند در اقتصاد جهان و ارز دیجیتال نقشی تاریخی و جدید ایفا کند. معافیت مالیاتی و البته پشتوانه 1 میلیونی از اوراق قرضه بیت کوین را میتوان مهمترین ارکان این شهر دانست که قرار است از 2022 ساخت آن آغاز شود.
این تصمیم اما سبب تشدید نگرانی صندوق بینالمللی پول (IMF) شده است چراکه مسئولان این صندوق اعتقاد دارند استفاده از ارزهای پرنوسان به عنوان ارز رایج کشور، زمینهساز بیثباتی بازار و اقتصاد کلان کشورها است. این نوع جهتگیری توسط دولتهای بزرگ و اقتصادهای بزرگ سنتی کاملاً قابل حدس زدن بود چراکه با منافع آنها در تضاد بود. رییسجمهور این کشور اما همچنان بر مواضع خود ایستاده تا این شهر را ایجاد و راهاندازی کند و نام خود و کشورش را در تاریخ اقتصاد جهان تثبیت کند.
چین و ممنوعیت استخراج بیت کوین
یکی دیگر از عوامل اصلی در افت نسبی بازار ارزهای دیجیتال، جهتگیری دولت چین بود. چین، کشوری مهم در بازار رمزارزها است که هم جمعیت بالایی از آن در این بازار فعالیت میکنند و هم توسعهدهندگان بسیاری از ارزهای دیجیتال در این کشور حضور دارند و فعالیت میکنند. طبیعی است که اثرگذاری چین در این بازار کمتر از هندوستان و ایالات متحده نباشد. با همه این موراد، دقیقاً در زماین که همه نشانهها از رشد بازار خبر میداد و تحلیلگران به صعود شاخصها در بازار امیدوار بودند، به یکباره دولت چین در اقدامی عجیب و غیر قابل پیشبینی، استخراج ارزهیا دیجیتال را ممنوع کرد. این کار در واقع به نوعی محدود کردن فعالیت در این بازار بود که از طرفی سبب مهاجرت برخی از صرافیها و توسعهدهندگان به کشورها دیگر شد و از سوی دیگر اثر منفی به لحاظ روانی بر بازار گذاشت.
به هر حال سیاستهای مالی و اقتصادی دولت چین بر مبنای حفظ سرمایههای داخلی در مرزهای جغرافیایی این کشور است و به همین دلیل با خروج ارز تحت هر عنوانی که باشد، مخالفت دارد و قوانین سفت و سختی در این حوزه اعمال میکند. البته بخشی از دلیل رشد رمزارزها در این کشور به همین موضوع مرتبط ات که البته در ادامه مشکلساز شد.
این سوگیری چین در حالی اعمال شد که ایالات متحده نیز همزمان بر اخذ مالیات از ارزهای دیجیتال پافشاری میکرد. این قبلی اقدامات که به طور همزمان و یا با فاصله زمانیهای اندک انجام میشد، سبب شد آینده ارزهای دیجیتال دچار ابهام شود.
بیت کوین در ایران
ایران در منطقه در زمینه دیجیتال مثل ژاپن، امارات و کره به عنوان پیشگام در خدمات دیجیتال در بسیاری از زمینهها شناخته نمیشود و وقتی صحبت از ارز دیجیتال به میان میآید، ایران در مراحل اولیه و در ابتدای این مسیر است. به عنوان مثال، همه کشورهای همسایه ایران در حال حاضر حداقل در مورد ایجاد ارز دیجیتال خود مطالعه کردهاند و حتی بسیاری از آنها شروع به ساخت یک ارز دیجیتال کردهاند اما گویا ایران هنوز این ایده را دارد که بیت کوین بر بازار سنتی پول تأثیر نخواهد گذاشت و شاید به دلیل همین رویکرد است که بیت کوین هنوز در ایران جایگاه تثبیتشدهای نیافته است؛ اما با وجود این مسئله، این ارز دیجیتال قبلاً موفق شده به زندگی روزمره برخی از ایرانیها نفوذ کند. به عنوان مثال، در حال حاضر در ایران دستگاههای بیت کوین مختلفی وجود دارد که در آن میتوان ارزهای دیجیتال را خرید و فروخت.
به طور رسمی، یعنی طبق گفته بانکهای ایران، بیت کوین در ایران معیارهای یک ابزار پرداخت را ندارد و استفاده از آن نظارت یا تنظیم نمیشود. با این وجود، این ارز دیجیتال درآمدش فعلاً مشمول مالیات نیست. به عبارت دیگر، برای مثال، وقتی بیت کوین را از پلتفرم معاملاتی به حساب خود برداشت میکنید، باید مالیات بر درآمد آن را مانند مثلاً 30 تا 34 درصد از درآمد سهام خود بپردازید.
بیت کوین در سال 2022 از نظر بلاک فی
فلوری مارکز؛ معاون ارشد بلاکفی که یکی از شرکتهای بزرگ در زمینه سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال است در گفتوگویی که با یاهو فایننس داشت، بیان کرد که در سال جاری حرکت بازار بهگونهای بود که بلاکفی برای سنجش هیجان بازار، مجبور به کنکاش و تحقیقات بسیار شد.
او با صحبت در مورد دادههای بدست آمده از مشترین و بازار، وضعیت رشد صنعت ارزهای دیجیتالی را روشنتر از قبل کرد. این اقدام پس از حرکت شتابان آمریکاییهای علاقهمند به بازار شکل گرفت. در مصاحبه وی که با یاهو فایننس بود، اعداد جالبی در خصوص وضعیت بیتکون مطرح شد مثلاً یکی از موارد جالبتوجه، رشد 112 درصدی این ارز دیجیتالی بود و با اینکه بیت کوین در هر سال نوسانات شدیدی داشته است، اما هنوز هم به عنوان یک سرمایهگذاری سودآور برای افراد قلمداد میشود.
مارکز در سخنان خود به این موضوع هم اشاره کرد که سال جاری یک سال مهم برای بازار ارزهای دیجیتالی بود زیرا در این سال تقاضای اصلی مصرفکنندگان رشد چشمگیری داشت و همین موضوع باعث شد تا بلاکفی اقدام به کنکاش بسیار در خصوص هیجان بازر کند. آمارها نشان از تمایل افراد برای هدیه دادن ارز دیجیتالی در سال نو میلادی دارد که در نوبه خود جالب توجه بود. همچنین موضوع باراز ارزهای دیجیتالی به یک واژه مرسوم در بین آمریکاییها تبدیل شده است و اینروزها تقریباً اکثر افراد در آمریکا در مورد ارزهای دیجیتالی صحبت میکنند.
یکی از آمارهایی که در مورد بلاکفی قال توجه است رقم 75 هزار کاربر برای آن است زیرا این تعداد از افراد، از کارت اعتباری ویزا سیگنِیچِر آن بهره میبرند. مارکز در ادامه سخنان خود گفت که 75 درصد از مشتریان تمایل کمتری برای استفاده کردن از پول نقد در معاملات خود دارند و دلیل این امر استفاده از کارتهای هدیه بیت کوین است. این علاقه برای استفاده از ارزهای دیجیتالی در معاملات، نشاندهنده تمایل هرچه بیشتر علاقهمندان برای سرمایهگذاری هرچه بیشتر بر روی بیت کوین است زیرا آنها به این بلوغ فکری رسیدهاند که سرمایهگذاری بر روی ارزهای دیجیتالی باعث سودآوری بسیاری برای آنان خواهد شد.
در تحقیقاتی که توسط چِینآنالیسیس صورت گرفت، مشخص شد که در سه ماهه سوم 2021، پذیرش رمزارز گوبلال، رشد 2300 درصدی داشت و این رقم برای آخر سال به 881 درصد رسید. شاید بتوان دلیل اصلی برای این موضوع را علاقه سرمایهگذاران برای حفظ داراییهای خود دانست.
با بیت کوین میلیاردر شوید
با تمام آنچه گفته شد، باید دانست که بسیاری از افراد حتی در کشورهایی مثل ایران که بیت کوین را به رسمیت نشناختهاند، توانستند در این مدت به جمع میلیونرهای اضافه شوند. یکی از افرادی که در فنلاند توسط بیت کوین میلیاردر شد Juha Paakkunainen است. در سال 2011، JuhaPaakkunainen از Mikkeli انباری متشکل از پانصد بیت کوین را با قیمت واحد تقریباً یک یورو خریداری کرد. او برخی از بیت کوینهای خود را در سال 2017 فروخت و نهمین و ثروتمندترین افراد زیر 30 سال در فنلاند شد. «جوها» در مصاحبهای که در سال 2018 انجام شد، میزان درآمد بیت کوین خود را با درآمد حقوقی که یک فنلاندی متوسط در طول زندگی خود جمعآوری کرده بود، مقایسه کرد که در آن زمان حدود 1.3 میلیون یورو بود. زمانی که او برخی از بیت کوینهای خود را به جوها فروخت، آن مقدار پس از کسر مالیات باقی ماند.