درباره سولانا
سولانا با نماد SOL یکی از انواع ارزهای دیجیتال است که مشابه با ارز دیجیتال اتریوم یک شبکه پرداخت متن باز مبتنی بر بلاکچین است. سولانا در اواخر سال 2017 توسط مهندسان سابق کوالکام ، اینتل و دراپ باکس تاسیس شد.
سولانا یک پلتفرم محاسباتی غیرمتمرکز است که از ارز SOL برای پرداخت تراکنشها استفاده میکند. هدف سولانا بهبود مقیاس پذیری بلاکچین با استفاده از ترکیبی از الگوریتم اثبات اجماع سهام است که به اصطلاح اثبات تاریخ (Proof of History) نامیده میشود. در نتیجه، سولانا ادعا می کند که می تواند تراکنشهای زیادی را بدون قربانی کردن تمرکززدایی پشتیبانی کند.
سولانا یک پلتفرم محاسباتی رمزنگاری است که هدف آن دستیابی به سرعت بالای تراکنش بدون به خطر انداختن تمرکززدایی است. مانند اتریوم، سولانا هم یک ارز دیجیتال و هم یک پلتفرم انعطافپذیر برای اجرای برنامههای غیرمتمرکز (dapps) است. شبکه سولانا (Solana) بر توان عملیاتی بالا و زمان پردازش سریع متمرکز است. سولانا از طریق فناوری اثبات تاریخ (PoH) خود به این امر دست مییابد. سولانا ادعا میکند که میتواند در هر ثانیه حدود 50000 تراکنش را پردازش کند و یکی از سریع ترین بلاکچینها در این صنعت است. در مقایسه با 15 تراکنش یا کمتر برای اتریوم این عدد تعداد بالایی میباشد. البته دقت داشته باشید ارتقای اتریوم دو که در حال حاضر در حال انجام است، به گونهای طراحی شده است که اتریوم را بسیار سریعتر از حالا خواهد کرد. بلاکچین سولانا به صورت خطی تراکنشها را رمزنگاری میکند تا یک نظم قابل تایید از تمام فعالیتهای شبکه برای رسیدن به این سرعتها را ایجاد کند. وب سایت رسمی این پروژه دارای قابلیتی است که کاربران شکاک را به تست شبکه دعوت میکند.
از آنجایی که سولانا بسیار سریع است، ازدحام تراکنشها و در نتیجه هزینهها کمتر است. توسعه دهندگان امیدوارند سرعت بالا و کارمزدهای پایین در نهایت سولانا را قادر سازد تا با پردازشگرهای پرداخت متمرکز مانند ویزا رقابت کند. ارز SOL توکن بومی شبکه سولانا در درجه اول برای هزینههای تراکنشها استفاده میشود و عرضه نامحدودی دارد. با این حال، بلاکچین این ارز پنجاه درصد از SOL مورد استفاده در کارمزد هر تراکنش را می سوزاند تا سطح تورم سال به سال را حفظ کند. هر کسی که SOL کافی داشته باشد میتواند به اعتبارسنجی شبکه تبدیل شود و از فرآیند اجماع مورد نیاز برای اجرای بلاکچین پشتیبانی کند.
سولانا ادعا میکند از صرافیها گرفته تا شبکههای پرداخت، از ایجاد زیرساختهای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. هدف آن "وب 3.0 با سرعت وب 2.0" است. هر بلاک آن در 400 میلی ثانیه تشکیل میشود و نهایی شدن آن در کمتر از یک ثانیه صورت میگیرد. توسعه دهندگان همچنین میتوانند به زبانی که با آن آشنا هستند (از جمله Rust، C و C++) کدنویسی کنند.
سولانا ادعا میکند که با توجه به کارمزدهای بالای تراکنشها در برخی از بلاکچینها که برای بسیاری از کاربران و همچنین سازمانهایی که امیدوارند روی بلاکچین فعالیت کنند، نگرانیهای دائمی وجود دارد، رویکرد سولانا به کاهش هزینهها حتی با افزایش تعداد کاربران کمک میکند. در نهایت، این پروژه مطمئن است که میتواند از برنامههای کاربردی با "میلیاردها کاربر" پشتیبانی کند.
تاریخچه قیمت سولانا
سولانا در اوایل سال 2020 طی یک عرضه اولیه به بازار عرضه شد. قیمت اولیه ارز سولانا در ماه آوریل این سال، در حدود 0.04 دلار بود و تا پایان سال 2020 از حدود 3.5 دلار بیشتر نشد. اما در سال 2021 و با شروع بازار گاوی در سراسر بازار ارزهای دیجیتال، سولانا هم از این روند صعودی بی نصیب نماند و با رشدی چندین درصدی رو به رو شد. بیشترین قیمت سولانا در سال 2021 در ماه نوامبر این سال اتفاق افتاد که سولانا به حدود 250 دلاری رسید.
سولانا یکی از ارزهای است که هم فاندامنتال قویای در بازار دارد و هم توانستهاست که رشد زیادی را در قیمت خود نشان دهد. اگر از ابتدا در سولانا سرمایهگذاری میکردید، در سقف قیمتی این ارز، شاهد رشد 5400 درصدی بودید، یعنی سرمایه شما 5400 درصد رشد میکرد. در حال حاضر هنوز هم سولانا یکی از ارزهای مهم بازار به شمار میآید که جزو 20 ارز دیجیتال، از نظر ارزش بازار یا مارکت کپ است.
عرضه سولانا به چه شکل است؟
در حال حاضر حدود 367 میلیون سولانا در گردش وجود دارد و باید بدانید که این ارز سقف عرضه مشخصی ندارد. سقف عرضه به این معناست که توکنهای سولانا میتوانند افزایش یابند و مانند بیت کوین محدود نیستند. همانطور که میدانید سقف عرضه بیت کوین 21 میلیون کوین است و بیشتر از این تعداد، بیت کوین نخواهیم داشت.
نحوه توزیع سولانا نیز متفاوت است. تمام سولاناهایی که به وجود آمدهاند وارد بازار و عرضه نشدهاند، بلکه قسمتی از آن به صورت درصدی به سرمایهگذاران و اعضای تیم سولانا داده شدهاست. اگر بخواهیم دقیقتر آن را توضیح دهیم؛ 16 درصد از عرضه سولانا در فرآیند عرضه اولیه آن یا ICO وارد چرخه شدند. حدود 13 درصد از آن به سرمایهگذاران اولیه تخصیص یافتهاست، 12.79 درصد به تیم سولانا دادهشده و 10.46 درصد به موسسه سولانا اهدا شدهاست.
توزیع توکنهای سولانا بدین شکل، باعث بدبینی و اعتراض سرمایهگذاران و خریداران سولانا شده و به نوعی غیرمتمرکز بودن آن را زیر سوال بردهاست.
نقاط مثبت و منفی سرمایهگذاری در سولانا
سولانا توسط متخصصینی از شرکتهای بزرگ تکنولوژی آمریکایی مانند ماکروسافت، اینتل و ... به وجود آمدهاست و اکوسیستم جذابی را برای خود ایجاد کردهاست. در این اکوسیستم، انواع اپلیکیشنهای غیرمتمرکز یا DApps به کمک قراردادهای هوشمند امکان بارگزاری و ایجاد شدن دارند. همچنین سولانا برای خود یک بازار NFT ایجاد کرده است که توانسته کاربران زیادی را به خود جلب کند. در سال 2021 با ایجاد کالکشن the Degenerate Ape قیمت سولانا به سقف قیمتی خود در آن زمان، یعنی 60 دلار رسید.
رشد بیشتر NFT های بازی و ... باعث رشد سولانا نیز خواهد شد و تاثیر مثبتی در قیمت آن دارد. با این حال باید بدانید که سولانا تا به حال دچار نقایص و حملات متعددی شدهاست. این حملات و قطعی شبکه، یکی از نقاط ضعف مهم سولانا به شمار میآید که باعث ضرر سرمایهگذاران و از دست رفتن قسمتی از سرمایه آنها شدهاست. به همین دلیل در صورتی که قصد دارید در این ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنید، بهتر است با مطالعه بیشتری راجع به نواقص و امتیازات آن عمل کنید و تحقیقات خود را داشته باشید.
آینده ارز سولانا چگونه خواهد بود؟
سولانا برای رقابت با اتریوم به بازار آمدهاست و سعی داشته تا سرعت تراکنشها را بالا ببرد. یکی از مشکلات دیگر بلاکچینها پایین بودن سرعت تراکنش است که برای اتریوم به 15 تراکنش در ثانیه میرسد.(البته با ارتقای اتریوم به اتریوم 2.0، قرار است سرعت تراکنشهای آن افزایش یابد.)اما سولانا توانسته است که هم سرعت تراکنشها را بالا ببرد و هم کارمزد دریافتی را کاهش دهد. با این حال، این بالارفتن سرعت با کاهش امنیت شبکه مواجه شده و حملاتی اتفاق افتاده است.
شبکه سولانا در حال پیشرفت و بهبود خود است و میخواهد جای سیستم پرداختی سنتی مانند پی پال (PayPal) و ویزا (Visa) را بگیرد. در حال حاضر به سولانا، ویزای غیرمتمرکز گفته میشود. سیستمهای پرداختی متمرکزی مانند ویزا کارت و پی پال میتوانند هزاران تراکنش را در ثانیه و با کارمزد بسیار کمی انجام دهند و این مهمترین دلیل محبوبیت آنهاست. اگر سولانا بتواند مشکلات امنیتی خود را حل کند، آینده درخشانی خواهد داشت و مطمئنا با رشد زیادی رو به رو خواهد شد.