کاربران تازهوارد به بازار ارزهای دیجیتال عموماً تفاوتی بین اصلاح قیمت و سقوط قیمت قائل نیستند و به دلیل ناآشنایی با فضای بازار ارزهای دیجیتال هر دو را به یک معنی ترجمه میکنند و در نتیجه استراتژی نامناسبی اتخاذ کرده و شکست میخورند. باید بدانید هر مفهومی در بازار، معنای خاص خود را دارد و نمیشود آنها را به معنای ساده ترجمه کرد چون هر اشتباهی ممکن است به قیمت از دست دادن داراییتان تمام شود.
نوسان ارزهای دیجیتال
بازارهای اقتصادی در هر دو زمینه سنتی و دیجیتال، همواره واکنشهایی از خود نسبت به موضوعات مختلف نشان میدهد که ممکن است با تحلیلهای دقیق فعالان همخوانی نداشته باشد و این به نوعی بازار را دچار بینظمی کند.
البته در این موارد مهمترین عاملی که بازار را بهم میریزد و یا به ثبات میرساند، موضوع هیجانات است. هیجانات منفی که ممکن است قیمتها را به کف ارشز و یا به قله برساند، آن هم در زمانی که هیچ منطقی برای این رفتار مالی نیست. در این موارد البته آنچه مهم است و میتواند سرمایهها و داراییهای فرد را حفظ کند و آرامش را به بازار برگزداند، کنترل هیجانات است.
یکی از نکات مهم درباره بازار ارزهای دیجیتال این است که به دلیل ماهیت این نوع ارز، این بازار بسیار بیشتر از بازار سنتی تحت تاثیر هیجانات قرار دارد به طوریکه یک ارز میتواند در چند روز، بدون اینکه محدودیت داشته باشد، رشد کند و در طول چند روز نیز به پایینترین قیمت ممکن سقوط کند. از طرفی این نوع بازار پر از اخبار ضد و نقیض است و هر فرد و یا گروهی که بتواند بهتر موجسواری کند، میتواند نبض بازار را بهتر در دست بگیرد. به همه این موارد، حضور گسترده چهرههای سرشناس و سلبیریتی را هم اضافه کنید. افرادی مانند ایلان ماسک میتوانند تنها با یک توئیت و یا حمایت مجازی از برخی ارزهای دیجیتال، به یکباره آنها را به صدر اخبار بازار برسانند و همین عامل سبب رشد چند صد و چند هزار درصدی آنها شود؛ بنابراین حضور در بازار ارزهای دیجیتال، گرچه میتواند بسیار رشک برانگیز و دلخواه باشد اما اگر دانش کافی همراه فرد نباشد، میتواند تمام دارایی او را با خطر جدی مواجه کند.
ریسکپذیری در ارزهای دیجیتال
نکته اینکه در این بازار به دلیل امکان درآمدهای بالا و رشدهای چند صد درصدی و چند هزار درصدی، همواره افراد سودجو در کمین هستند. در واقع این نوع بازار استعداد خوبی در کلاهبرداری و یا برداشتن مال و دارایی مردم ناآگاه دارد و افراد سودجو میتوانند به راحتی با سوار شدن به موج اخبار و یا دامن زدن به شایعات، بازار را به سود منافع خود هیجانی کنند. افراد ناآگاه معاملهگران بیدانشی هسنتند که همواره کمترین سود را از بازار دارند و عمدتاً ضررهای بسیاری را متحمل میشوند. این افراد که برخی به آنان اصطلاحاً دستهای کاغذی هم میگویند، با رفتارهای هیجانی، همیشه بالاترین ریسکها را میپذیرند و دارایی خود را به دلیل رفتارهای نادرست، مدام در خطر میاندازند.
این در حالیست که که یک فرد با تجربه که از آن به عنوان سرمایهگذار هوشمند هم یا میشود، به خوبی میداند چه مقاصدی پس اخبار و هیجان بازار هست و به همین دلیل رفتارهای مالی خود را بر مبنای منطق و استراتژی دقیق خود تنظیم میکند. این افراد به دلیل حرفهای بودن به خوبی میدانند چه زمانی سرمایه خود را وارد بازار کنند و یا آن را افزایش دهند و چه زمانی با چه میزان از دارایی از بازار خارج شوند، چه وقت خرید کنند و چه زمانی دارایی خود را به فروش برسانند تا در هنگام افت بازار کمترین ضرر و در هنگام رشد و صعود بازار، بالاترین سوددهی را از آن خود کند.
اصلاح قیمت چیست؟
کاربران تازهوارد به بازار ارزهای دیجیتال عموماً تفاوتی بین اصلاح قیمت و سقوط قیمت قائل نیستند و به دلیل ناآشنایی با فضای بازار ارزهای دیجیتال هر دو را به یک معنی ترجمه میکنند و در نتیجه استراتژی نامناسبی اتخاذ کرده و شکست میخورند. باید بدانید هر مفهومی در بازار، معنای خاص خود را دارد و نمیشود آنها را به معنای ساده ترجمه کرد چون هر اشتباهی ممکن است به قیمت از دست دادن داراییتان تمام شود.
بگذارید با مثال این مهم را توضیح دهیم. در سال گذشته که قیمت بیت کوین افت کرد، برخی آن را سقوط بازار و برخی اصلاح بازار ترجمه کردند. این یعنی حتی در بسیاری از موارد این دو مفهوم به جای هم معنی میشوند و این یک اشتباه بزرگ است.
اصلاح قیمت چگونه رخ میدهد؟
همانطور که گفتیم دو واژه اصلاح قیمت و سقوط قیمت، دو معنی متفاوت دارند و نباید آنها را به یک عبارت معنی کرد. اگر اطلاع معنی دقیق این دو نداشته باشید ممکن است ضررهای سنگینی را متحمل شوید. پیشتر هم البته تاکید کردیم که حضور در بازار ارزهای دیجیتال بدون برخورداری از دانش کافی و بدون دانستن مفاهیم اولیه و اصلی این بازار، اشتباهی بزرگ خواهد بود که ممکن است تاوان آن از دست دادن تمام دارایی فرد باشد اما با دانست این مفاهیم، فرد میتواند برای همیشه بازار مالی ارزهای دیجیتال را به عنوان یک منبع درآمد خوب برای خود حساب کند.
نکته مهم دیگر اینکه برخلاف سقوط که معمولاً به دلایل کلان مانند جهتگیری سیاستمداران و یا قانونگذاری دولتها و یا حتی سوگیریهای بانکهای بزرگ جهانی اتفاق میافتد، اصلاح قیمت میتوان عوامل کوچک هم داشته باشد. به عنوان نمونه برای اصلاح قیمت بیت کوین حتما نباید اتفاق بزرگی افتاده باشد بلکه با یک رویداد کوچک هم این مهم رخ میدهد اما پیش از این با استفاده از عوامل تکنیکال مانند ورود معاملهگران به سطوح مقاومتی، تخلیه حجم معاملاتی و اختلاف بین جهت قمیت و شاخصهایی مانند شاخص قدرت نسبی شروع میشود.
سقوط قیمت چیست؟
طبق تعاریف گذشته و آنچه بر بازار سنتی وجود دارد، اگر یک محصول و یا کالایی و در کل اگر یک دارایی در طول یک روز بیش از ۱۰درصد افت قیمت داشته باشد، میتوان گفت که قیمت آن سقوط کرده است. این کاهش قیمت در بازار ارزهای دیجیتال اما همیشه اثرات بیشتری دارد چراکه این بازار ذاتاً نوسانی است و اگر فرد نتواند مدیریت روحیه و احساسات داشته باشد، قطعاً شکست میخورد.
این تغییرات قیمیتی در بازار ارزهای دیجیتال به صورت ناگهانی رخ میدهند و بازار را دچار شوک میکنند. همین شوکهآور بودن سبب میشود بازار دچار هیجان فروش و افزایش عرضه شود به حدی که در مدت کوتاهی، نظام عرضه و تقاضا به شکلی عجیبی بهم بریزد و همین افزایش بیرویه عرضه و میل به فروش دارایی، سقوط قیمت را بیشتر کند و سبب شود قیمتها به عددهای پایینتری برسند و بازار دچار نوعی ترس از دست دادن سرمایه شود.
تاثیر عوامل تکنیکال بر سقوط بازار
نکته مهم اینکه عوامل تکنیکال بر سقوط بازار تاثیر دارند اما فراموش نکنیم سقوط چشمگیر و بیرویه قیمت ارزهای بزرگی مانند بیت کوین، باید دلایل بنیادینی داشته باشد و تنها نمیشود آن را به تکنیکال ربط داد. رویدادهای کلاً اقتصادی که همه بازارهای جهانی اعم از سنتی و مدرن را در بر میگیرد و یا تغییرات بزرگ در شرکتهای بینالمللی و یا حتی تغییر قوانین و جهتگیری سیاستمداران و روسای بانکهای بزرگ و جهانی در برابر ارزهای دیجیتال، همگی از عوامل مهم در سقوط چشمگیر قیمت بیت کوین و یا ارزهای بزرگ دیگر هستند.
بیت کوین بزرگترین سقوط قیمت خود را دهم آوریل ۲۰۱۳ تجربه کرد. این سقوط به دلیل تعطیلی صرافی ارز دیجیتال بیت فلور در آمریکا توسط شبکه جرایم مالی ایالات متحده بود. این شبکه اعلام کرد که بیت کوین باید به عنوان انتقال دهنده ثبت شود. همین موضوع سبب شد که بیت کوین افت قیمتی بالای ۷۳درصد را در کمتر از یک روز تجربه کند و از قیمت بیش از ۲۵۹ دلار در ابتدای روز، در کمتر از ۲۴ ساعت به قیمت ۷۰ دلار برسد.
در دوازدهم مارس ۲۰۲۰۲ نیز که پاندمی کرونا به صورت رسمی از سوی سازمان جهانی بهداشت اعلام شد، بیت کوین یکی از بدترین روزهای خود را تجربه کرد و به خاک سیاه نشست. در این روز، این ازر دیجیتال با افتی ۴۰درصدی به ۴۷۷۶ دلار سقوط کرد.
ذکر این مثالها از بیت کوین به نظر خیلی خوب توانست معنای سقوط قیمت در بازار ارزهیا دیجیتال را تبیین و شما را با این مفهوم اساسی در بازار آشنا کند. حالا بهتر است تا با مفهوم اصلاح هم آشنا شویم.