صرافی ارز دیجیتال چه کارکردی دارد؟
برای هر گونه اقدام و فعالیتی در حوزه ارز دیجیتال در گام اول باید به یک صرافی مراجعه کرد. از این لحاظ، حوزه ارز دیجیتال هم مثل حوزه پول سنتی است چراکه دقیقا همان روند باید در خرید و فروش و معامله ارزهای دیجیتال نیز طی شود تا فرد معاملهگر بتواند دارایی خود را افزایش دهد. تنها تفاوت در این بخش این است که صرافیهای ارز دیجیتال به دلیل مهیت این نوع ارز (دیجیتال بودن آن) یا سایت هستند و یا در در قالب اپلیکیشن موبایل خدمات خود را به کاربر ارائه میدهند و معاملهگر تنها از این طریق است که میتواند با صرافی کار کند.
برای استفاده از صرافی اما در گام اول باید در آن ثبتنام کرد؛ کاربر با این اقدام میتواند ارز دیجیتال خود را به پول ملی کشورش بخرد و یا در قابل دریافت پول ملی، ارز دیجیتال خود را به فروش برساند. برای ثبتنام هم نیازی به حضور فیزیکی نیست و فقط کافیست فرد به سایت یا اپلیکیشن رفی ارز دیجیتال مراجعه کند. در واقع فعالیت رد حووزه ارز دیجیتال در تمام ابعادش و از صفر تا صد، بدون نیاز به حضور فیزیکی و تنها با مراجعه اینترنتی از دو راه سایت و اپلیکیشن صرافیهای ارز دیجیتال انجام میشود و فرد در یک بستر مجازی (که میتواند سایت یا اپلیکیشن باشد) با استفاده از پول ملی کشور خود، در حوزه و بازار ارز دیجیتال خرید، فروش و معامله میکند.
صرافی ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
موضوع صرافیهای ارز دیجیتال در قبال مشتری هم متنوع است. در این مورد هم صرافی ارز دیجیتال عملکردی شبیه صرافی پول سنتی و رایج دارد به اینصورت که در برخی موارد خود صرافی ارز دیجیتال، مشتری ارز دیجیتال شما است و آن را در ازای پرداخت پول رایج و ملی از فرد خریداری میکند و از درآمد حاصل از فروش آن یعنی تفاوت بین خرید ارز دیجیتال از شما و فروش آن به فرد دیگر، به درآمد میرسد و در برخی موارد نیز در ازای دریافت وجه رایج (پول ملی) به مشتری خود ارز دیجیتال میفروشند و در نقش یک فروشنده ظاهر میشوند. در برخی موارد که البته کم هم نیست، صرافیها به عنوان واسطه بین دو معاملهگر ظاهر میشوند و ارز دیجیتال دیگری را در ازای پرداخت پول ملی به فرد دیگری میفروشند و بستر را برای معاوضه ارزهای دیجیتال دو معاملهگر آماده میکنند و تنها به درآمد واسطهگری یا کارمزد اکتفا میکنند که البته برای ما ایرانیها که به دلیل تحریم، محدودیتهای متعددی برای فعالیت در بازار ارز دیجیتال داریم، بهترین نقطه شروع استفاده از صرافیهای داخلی و ایرانی است چراکه آنها لااقل قواعد بازی در ان زمین ناهموار را میدانند و میدانند چطور میشود در شرایط تحریم، بستر لازم برای فعالیت رد حوزه ارز دیجیتال را فراهم کرد؛ البته که صرافیهای ایرانی کارکردهای بسیار بالا و مطلوبی دارند به طوریکه میتوان در آنها به راحتی در ازای پرداخت ریال، بیت کوین، اتر، تتر و سایر ارزهای دیجیتال اصلی بازار ارزهای دیجیتال را خرید، فروخت و یا معامله کرد بدون آنکه از ریسک بالای تحریم، استرسی به معاملهگر وارد شود.
کیف پول چیست؟
کیف پول در دنیای ارز دیجیتال، فضایی است که در آن امکان نگهداری ارز دیجیتال و توکنهای مختلف فراهم است. کیف پولها به چند دسته تقسیم میشود که عبارتند از: کیف پول موبایل مثل Atomic، کیف پول دسکتاپ مانند MetaMask، کیف پول کاغذی، کیف پول وب مانند MyEtherWallet و کیف پول سختافزاری مانند Ledger؛ البته باید بدانید که منظور از کیف پول Gustodial یا متصدی در واقع کیف پول صرافی یا همان کیف پولهایی است که در آنها کلید خصوصی کیف پول فرد در اختیار صاحب صرافی و یا شخص دیگری قرار میگیرد.
افرادی که در حوزه ارز دیجتال فعالیت میکنند، برای دارایی خود دو راه دارند. کاربر بعد از خرید ارز دیجیتال به هر میزان و مقدار که باشد، تنها دو راه دارد؛ میتواند آن را در کیف پول شخصی و یا کیف پول صرافی خود نگهداری و محافظت کند. نکته مهم این است که به دلیل کارمز در هر تراکنش، اگر فرد تریدر باشد و قصد داشته باشد در بازار فعالیت مدام کند، بهتر است ارز دیجیتال خود را در کیف پول صرافی نگهداری کند تا مجبور نشود هر بار و برای هر تراکنش، کارمزد بپردازد زیرا اگر ارز دیجیتال در کیف پول صرافی باشد، فرد میتواند هر بار خیلی راحت و بدون کارمزد، تراکنش خود را انجام دهد. با این حال اگر فرد قصد دارد که دارایی خود را برای مدت زمان طولانی نگهداری کند، خب تبعاً استفاده از کیف پول شخصی راه مناسبتری است.
صرافی OTC چیست؟
صرافی او تی سی (OTC) مخفف کلمه Over The Counter به معنای پیشخوان یا همان روی پیبشخوان است. در واقع این نام به نوعی یک برداشت ادبی و یا کنایهآمیز از نوعی بادله کردن است که فردی دارایی خود را روی پیشخوان میگذارد و فرد دیگری نیز پولش را روی پیشخوان قرار میدهد و طرفیت با برداشتن پول و دارایی مورد معامله، معامله را بدون واسطه انجام میدهند. در این نوع صرافی، طرف معامله خود صرافی است و صرافی نقش واسطهگری ندارد.
صرافی OTC چگونه کار میکند؟
به عبارت بهتر، در صرافی OTC یک از دو طرف معامله، خود صرافی است و فرد اگر خریدار دارایی ارز دیجیتال باشد، آن را مستقیم از خود صرافی خرید میکند بدون اینکه بخواهد به قیمتهای مختلف و فروشندههای مختلف مراجعه کند. از سوی دیگر، اگر فروشند باشد میتواند ارز خود را با قیمت مناسب به صرافی OTC بفروشد بدون اینکه نیاز داشته باشد تا آن را سفارشگذاری کند و منتظر خریدار بماند تا ارز خود را به قیمت مناسب به فروش برساند. شاید بزرگترین ویژگی این نوع صرافی را بتوان همین روند معامله دانست که آن را نسبت به دیگر انواع صرافی متمایز کرده است.
این روش در تقابل با صرافیهای معاملاتی است که در آنها افراد برای خرید ارز دیجیتال باید به صرافی مراجعه کنند تا از بین سفارشهای مختلف که عموماً قیمتهای مختلفی هم دارند و الزاماً با قیمت جهانی ارز دیجیتال هم همخوانی ندارند، یکی را انتخاب کنندو در نهایت ارز مورد معامله را از طرف فروشنده خریداری کنند و در این بین نیز صرافی حق کارمزد خود را برای انجام معامله بردارد و یا اینکه برای فروش ارز دیجیتالِ خود باید به صرافی مراجعه کرده و ارز را به تعداد مشخص و قیمت مشخص سفارش فروش بگذاری و بعد منتظر بمونی تا خریدار مناسب برای داراییها پیدا شود. در این نوع صرافی، صرافی نقش واسطه یا یک بنگاه معملاتی را ایفا میکند که در آن معامله بین دو طرف انجام میشود.
مزیت صرافی OTC چیست؟
سرعت انتقال بالا
در صرافی او توی سی خریدار مقدرا ارز دیجیتال مد نظر را مشخص میکند و بعد از آن، به محض پرداخت وجه، صرافی ارز را به کیف پول او منتقل میکند. در اینجا نه نایز هست که بین سفارش فروشها دنبال بهترین بگردید و نه قیمتها متغییر است. در واقع فرد به دلیل اینکه مستقیم با خود صرافی معامله میکند میتواند فعالیت مالی خود را بالاترین سرعت انجام دهد. از طرفی اگر فروشنده ارز دیجیتال هم باشید میتوانید با بالاترین سرعت، ارز را به خود صرافی او تی سی بفروشید. نکته اینکه صرافی در این نوع صرافی نیاز نیست مثل رافیای معاملاتی، سفارش فروش بگذارید. پی چه در فروش ارز و چه در هرید آن، صرافی او تی سی بالاترین سرعت معامله را دارد.
اهمیت زمان در حوزه ارز دیجیتال را زمانی بهتر درک میکنید که بدانید این حوزه مالی، نوسانی است و ممکن است در کمتر از یک دقیقه نوسان بازار دارایی شما را به بالاترین قیمت و یا پایینترین قیمت برساند. پس در این بازار مالی نمیتوان نسبت به موضوع زمان بیتوجه بود و یا برای آن اولویت اهمیت قائل نشد.
قیمت به روز
یکی از نکات مهم در انتخاب صرافی این است که قیمتهای صرافی با قیمتهای بازار جهانی همخوانی داشته باشد. در صرافیهای معاملاتی این امکان وجود ندارد چون در آنها تعیین کننده قیمت طرفین معامله هستند و صرافی تنها نقش بنگاه و یا واسطه معاملهگر را دارد و نمیتواند قیمت نهایی معامله را مشخص کند. به همین دلیل ممکن است شما ارزی را به قیمت بالاتر از بازار جهانی بخرید و یا به قیمت پایینتر از بازار جهانی بفروشید. در صرافی او تو سی اما یکی از طرفین معامله چه در خرید و چه در فروش، خود صرافی است و در واقه صرافی نقش معاملهگر را دارد و نه واسطه و یا بنگاه معملاتی؛ به همین دلیل قیمت دقیقاً بر مبنای قیمت جهانی ارزهای دیجیتال است.
در واقع صرافی او توی سی، نوسان قیمت همه ارزهای دیجیتال در جهان را پوشش میدهد اما در صرافی معاملاتی به روز بودن قیمت رسماً معنایی ندارد و محلی از اعراب ندارد و به همین دلیل ممکن است مثلاً بیت کوین خود را زیر قیمت جهانی بفروشید و کلی ضرر کنید.
اختلاف کم قیمت خرید و فروش
در صرافی OTC تفاوت قیمت خرید و فروش بسیار ناچیز است. در واقع در این نوع صرافی، افراد میتوانند با کمترین رقم ارز دیجیتال خود را دوباره بازخرید و یا پول خود را دوباره پس بگیرند. در رافی او تی سی، طرف دیگر معامله که صرافی است، همیشه حاضر است. علاوه بر آن قیمت هم بر مبنای نوسان جهانی است و اختلافی با آن ندارد. به این موارد کارمزد پایین هر تراکنش را هم اضافه کنید. خب در این شرایط با یک اختلاف بسیار کم فرد میتواند دوباره دارایی خود را بازخرید کند و یا ارز را بفروشد و پول خود را دریافت کند. به همین دلیل نقدشوندگی در این صرافی در بالاترین نرخ خود قرار دارد.
کارمزد پایین
یکی از مهمترین شاخصها در انتخاب صرافی، کارمزد است. در واقع در فضای ارزهای دیجیتال هر چه صرافی خدمات خود را با کارمزد پایینتری انجام دهد، مقبولیت بیشتری خواهد داشت البته به شرطی که قیمت پایین کارمز به منزله کاهش کیفیت خدمات نباشد. در صرایف او تی سی، کارمزد بسیار پایین است اما این تنها ویژگی این صرافی نیست.
بسیاری از صرافیهای دیگر، تحت عناوین مختلف از کاربران و معاملهگران هزینههایی را دریافت میکنند که به آنها کارمزد پنهان گفته میشود. مثلاً فرد یک بار برای خرید یک ارز کارمزد میپردازد و یک بار هم برای انتقال آن دارایی به کیف پول خود باید کارمزد دیگری را پرداخت کند. در صرافی OTC اما تنها یکبار و آن هم به صورت شفاف از افراد کارمزد گرفته میشود.
چه افرادی در صرافی OTC معامله میکنند؟
برای اینکه این موضوع را را بهتر درک کنید و بدانید چه افرادی در صرافیهای او تی سی فعالیت میکنند، فرض کنید میخواهید ارز دیجیتالی را در بازار خریداری کنید یا به فروش برسانید. برای سرمایهگذاری بهتر است از او تس سی استفاده کنید چون قدرت نقدینگی بالایی دارد و خیلی زود میتوانید ارز دیجیتال خود را به پول تبدیل کنید. یکی دیگر از مزیتهای این صرافی این است که در آنها معامله چون با خود صرافی و با قیمت جهانی ارز دیجیتال انجام میشود، تاثیری بر قیمت بازار ندارد؛ یعنی یک معامله هر قدر هم بزرگ باشد، باز تاثیر در روند قیمتی بازار ندارد. در این نوع معامله همانطور که گفتیم ثبت سفارش وجود ندارد و فرد چه بخواهد یک واحد بیت کوین بخرد و چه بخواهد هزاران واحد بیت کوین خریداری کند، این کار را مستقیماً انجام میدهد بدون آنکه کسی سفارش او را ببیند.
بهترین صرافیهای OTC
صرافی او توی سی در ایران به صرافی فروشگاهی هم معروف هستند چون مانند فروشگاه عمل میکنند و شما بدون واسطه از خود فروشگاه خرید میکنید. از بهترین صرافیهای او تی سی در جهان میتوان به بایننس لایت، کوین بیس، کراکن اشاره کرد. در ایران نیز صرافی بیت برگ یکی از صرافیهای او تی سی است.
برای کار با صرافیهای او تی سی خارجی باید ابتدا پول با کارت اعتباری انتقال داده شود که البته این کار برای کاربران ایرانی به دلیل تحریمهای اقتصادی آسان نیست. به همین دلیل کاربر ایرانی اگر الزامی به کار با صرافیهای خارجی دارد، بهتر است از صرافیهای غیرمتمرکزی مانند یونیسوآپ استفاده کند چون در آنها نیازی به احراز هویت ندارد. اما اگر میخواهد در صرافی او تی سی، فعالیت خود رد بازار مالی را ادامه دهد بهتر است از یک صرافی او تی سی ایرانی مانند بیت برگ استفاده کند.